Infertilitet / Barnløshet

Barnløshet

Et problem som berører begge partnere i et parforhold, men også mange single. Omlag 10% av alle norske kvinner og menn rammes. Årsaken kan ligge hos kvinnen, hos mannen eller hos begge to. Derfor er det viktig at dere gjennomfører utredningen sammen. Utredning av barnløshet kan ta lang tid. De fleste har allerede prøvd å bli gravid en god stund før man søker hjelp.

Du kan uten henvisning ta direkte kontakt med oss, der vår gynekolog har laget et utrednings program for å korte ned ventetiden.

Undersøkelsen av kvinnen innefatter innvendig ultralydundersøkelse av livmoren og eggstokkene. Dersom problemet ligger hos mannen trenger også han en undersøkelse. Finner man ingen forklaring så langt i undersøkelsen kan det tenkes at årsaken er egglederskade hos kvinnen.

Ultralydveiledet passasjeundersøkelse av egglederne
Vi kan undersøke at det er passasje gjennom egglederen uten kikkhullsoperasjon. Dette utføres samtidig med innvendig ultralyd og et middel som da sprøytes inn i livmoren og egglederne. Smerten gir seg raskt etter undersøkelsen og man kan hvile på et hvilerom om det trengs før man går videre med dagen sin.

Undersøkelsen i seg selv har også vist økt sjanse for spontan graviditet. Studier viser hele 25-30% økt sjanse. Her ved klinikken har vi sett dette skje mange ganger.

Dersom det er passasje gjennom egglederne fortsetter man direkte med behandling.

Hvis det ikke er passasje henvises dere til assistert befruktning. Kvinnen slipper da et operativt inngrep i narkose hvis det ikke foreligger mistanker om andre årsaker som tilsier kikhullsoperasjon. Laparoskopi (kikkhulls-undersøkelse), er den vanligste undersøkelsen for å se om egglederne er åpne i Norge. Det tar 4-12 uker før man får time på sykehuset, deretter ytterligere 4 –20 uker før man kommer inn til operasjon. Denne tiden sparer man ved en ultralydveiledet passasjeundersøkelse.

IVF/Kunstgjord befruktning-behandling i Norge og i utlandet 
Vi samarbeider med alle de mest seriøse klinikkene i Norge og i utlandet. Hos oss får du gjort alle forundersøkelser som må til for videre behandling ved ønsket klinikk. Vi har mange pasienter opp gjennom årene som har blitt behandlet i utlandet, og har lang og god erfaring med dette opplegget både hos par og single. Flere klinikker trekker også fra forundersøkelsen som gjøres hos oss i sin pakkepris.

Vi utfører også den nå godt kjente behandlingen Endometrie-scratching som kan øke sannsynligheten for en vellykket IVF behandling med 50%. Mer informasjon finner du her.